Himmelska Fridens Torg

      Inga kommentarer till Himmelska Fridens Torg

Det har gått 31 år sedan massakern på Himmelska Fridens Torg. Det bör uppmärksammas och i dessa tider står det klart att den kinesiska diktaturen är lika hård idag. Trump må vara knepig på många sätt men han har i alla fall tagit tag i proplemet med Kina, ett problem som snart kommer att beröra hela världen om inte världen säger ifrån. Om det får fortgå finns risk att Kina snart störst i världen både ekonomiskt och militärt. Ja, världens ledare har varit förblindade av ekonomisk vinning under flera decennier. Det är en grym diktatur som vi har att göra med, inget annat. Vi borde inte ha tillåtit det att gå så här långt. Men, gemene man har ju också varit glad åt att kunna köpa billiga grejer från Kina.

Ett exempel från vardagen på hur beroende vi har blivit av Kina så kan jag säga att det inte finns en enda glödlampa (LED) att köpa som inte är gjord i Kina, inte i fysiska butiker i alla fall. Jag pratar om vanliga ersättare till 60- och 40-wattslamporna. Jag har kollat i alla affärer som jag har besökt under snart ett år. Airam hade jag ett litet hopp om men det visade sig att deras lampor också görs i Kina. Det stod dock inget på förpackningen så jag fick lov att fråga dem.

Åter till Himmelska Fridens Torg. Snart ser vi nog liknande scener i Hong Kong och hotet mot Taiwan finns hela tiden hängade i luften. Apropå Taiwan så sade de på TV4-nyheterna för ett tag sedan något i still med ”Taiwan, som bröt sig ur Kina”. Det är ju tragiskt att journalisterna inte är bättre pålästa. Det var ju trots allt Kinas ledare som hamnade på Taiwan i och med den kommunistiska revolutionen som tog över hela Kina, utom Taiwan.

Det finns massor att läsa om massakern för 31 år sedan. Här kommer lite källor:

Dagens Nyheter – Hongkong är vår tids Himmelska fridens torg
Sydsvenskan – Hongkong tänder ljus till minne av massaker
Sveriges Radio – Hongkong på årsdagen av massakern på Himmelska Fridens Torg
Aftonbladet – Tusentals dödades på Himmelska fridens torg (2019)
Svenska Yle – Kina försvarar massakern på Himmelska fridens torg (2019)
Svenska Yle – Kinas unga vet ingenting om massakern… (2019)
Amnesty – …massakern på Himmelska fridens torg (2019)

Från 2019.