Core

      Inga kommentarer till Core

Imorse var det coreträning på Hemmagympa med Sofia (Sofia Åhman) på TV. Men för oss som tycker om språk och som inte tränar särskilt mycket så kommer det en del funderingar kring uttrycket ”core” och varför man inte lika gärna kan använda ett svenskt ord. Naturligtvis kan man ju det men det mesta blir engelska numera. Ett tråkigt exempel på det är ju ”munk”. Idag tror många att det är skillnad på donut/doughnut och munk men det är samma sak. På svenska kan vi sedan särskilja en ringmunk från en fylld munk till exempel.

Åter till core… Det verkar ju som att det är mer eller mindre likhetstecken med bålen men det varierar tydligen lite vad som avses, vilket också Jacob Gudiol skriver om på webbsidan Core – del I, Vad är det och vilka muskler menar man?Wikipedia finns det lite kort skrivet om coreträning och där är man lite luddigare och till exempel sägs ”stort fokus på bålen, dvs. magen och ryggen” men nog inkluderar väl bålen även bröstet, eller?

Nåväl, språket utvecklas och det går mode i uttryck så snart säger vi säkert något annat i alla fall så det är ingen idé att reta upp sig, men nog får man en och annan kall kår när man hör vissa saker 😉 Förresten… Jag undrar om brandkåren håller kårandan uppe genom gemensam coreträning. 😀